top of page

WhatsApp’a Rekor Ceza!

Kullanım koşullarını değiştiren Whatsapp, kullanıcıların verilerinin doğrudan Facebook ile paylaşılmasının yasal zeminini tamamlamak istemiş ve kullanıcılarının bilgisine sunduğu “Gizlilik İlkesi” güncellemesine onay vermeyenlerin ise uygulamayı kullanamayacağını duyurmuştu.


Kişisel Verileri Koruma Kurulu ise 12.01.2021 tarihinde WhsatApp LLC hakkında reesen inceleme başlatmıştı.


KVK Kurulu , WhatsApp’ın yazılı savunmasını ve kullanıcıların onayına sunulan sözleşmeleri incelemiş 03.09.2021 tarihli 2021/891 sayılı kararı ile WhatsAPP’a Türkiye’deki en yüksek ceza olan 1.950.000 TL idari para cezası kesmiştir. 2021 yılı için geçerli olan en yüksek kesilebilecek ceza miktarı 1.966.862 TL’dir.



Haber Linki; Cumhuriyet Gazetesi



Aşağıdaki hususları gerekçe olarak göstermiştir;


  • Açık rızanın koşulu olan “özgür iradeyle açıklanması” unsurunu zedeleme

  • “Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma” ilkesine aykırılık “belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme” ve “işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma” ilkelerine aykırılık

  • Kanuna uygun hareket edilmeden “Kişisel verilerin yurt dışına aktarılması”

  • Kanuna aykırı şekilde “profilleme amacıyla çerezler aracılığıyla kişisel veri toplama

WhatsApp’ı 3 ay sonra Türkiye’de kapatılabilir.


KVK Kurulu para cezasına ilave olarak, WhatsApp’a kullanıcılarını doğru metinlerle bilgilendirmesi ve veri işleme faaliyetlerini 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun hale getirmesi için 3 ay süre verdi.


Bu süre içerisinde WhsatApp kararlara uymazsa KVK Kurulu alacağı bir kararla, WhsatApp’ın Türkiye’deki faaliyetlerini durdurabilir.

Kısaca Kurul’un WhsatApp’tan beklediği şu şekildedir;

· Kullanıcıları daha sade ve anlaşılır bir dille bilgilendirme

· Onay vermeyen kullanıcıların hesaplarının silinmemesi.

· Onay veren kullanıcıların ise onaylarını istediği zaman geri çekme imkanı tanınması.


Böylelikle anlık mesajlaşma uygulamasını kullananların verileri, kişiler tarafından onay verilmedikçe, başka uygulamalara (örneğin Facebook) aktarılamayacak, ürün veya hizmet pazarlaması için kullanılamayacak.


Pandoranın Kutusu Bir Kere Açıldı


Esasında WhasApp biraz günah keçisi gibi oldu. Çünkü istisnasız tüm anlık mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya araçlarının hemen hemen tamamı 6698 sayılı KVK Kanununa aykırı faaliyet sürdürüyor. Yeni rekor cezalar sırada. Bakalım sırada hangi uygulama incelemeye girecek…


04.09.2021

Olcay ER Kişisel Veri Güvenliği Danışmanı








51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page